Fremtidens læringsmiljø – ifølge Labofa

Folkeskolen er i rivende udvikling – specialisering, IT og Cooperative Learning, er blot nogle af de nye tiltag, der skal være med til at optimere undervisningssystemet, så det passer til strømningerne i vores moderne samfund. Vi ved alle, at børnene er vores fremtid, og derfor er fremtidens læringsmiljø også et af de mest omdiskuterede emner i både danske medier og i dansk politik. Men hvordan skal fremtidens læringsmiljø egentlig se ud for, at børnene får det optimale ud af deres uddannelse? Dette er et yderst relevant spørgsmål, som Labofa har taget op i samarbejde med den anerkendte, irske ergonomiekspert, Simon Dennehy.

Styr på de ydre omgivelser giver det indre plads til at blomstre

For undervisning handler nemlig ikke kun om engagerede lærere og spritnye bøger, det handler i høj grad også om elevernes trivsel i klasseværelset. For at skabe plads til at lære, skal alle omgivende forstyrrelser først fjernes. Hvis de ydre omgivelser, såsom indeklima og møbler, ikke er i orden, fjerner disse gener nemlig fokus fra det ultimative mål – at uddanne de bedste, mest kompetente og frem for alt mest velafbalancerede elever, der er klar til at indtage verden og dele ud af deres individuelle kompetencer.

Sådan ser fremtiden ud

Hvis man skal give et kvalificeret bud på, hvordan fremtidens undervisningsmiljø vil se ud, vil det højst sandsynligt blive mere specialiseret og tilpasset den enkelte elevs ønsker og behov. Særlige linjeklasser og valgfag, som eleverne vælger ud fra egen interesse, opfordrer eleverne til at træffe aktive valg omkring deres uddannelse, hvilket motiverer dem til at arbejde hårdt og fokuseret.

Derudover vil klassisk klasseundervisning ikke længere være den eneste undervisningsform. Fremtiden vil nemlig i høj grad være projektbaseret, hvilket på sigt vil opløse klasseværelsets faste form. Hvor klasseværelset før har bestået af fastlåste, flade borde og stole, er der nu behov for møbler, der kan indstilles alt efter hvilken undervisning eleverne modtager i den pågældende time.

Ergonomi i højsædet

Lige meget hvilken time der er tale om, er det dog ergonomi der er nøgleordet i fremtidens klasseværelse, og alle elever bør derfor have adgang til borde og stole, der kan indstilles efter lige netop deres krop. Der er nemlig behov for, at eleverne i det danske undervisningssystem bevæger sig væk fra den såkaldte “forstolede” krop, som er så svær at undgå i vores meget stillesiddende samfund. At sidde ned, særligt i en statisk stilling, som eleverne ofte bliver pålagt, øger risikoen for hjertekarsygdomme og hæmmer samtidig deres læring. Variation er altså nøglen i denne problematik, og klasseværelsets møbler skal derfor designes med henblik på at skabe både bevægelse og komfort.

Forskningsbaseret stol med dokumenteret effekt

Med dette in mente indgik Labofa et samarbejde med tegnestuen Hans Thyge & Co. samt ireren Simon Dennehy, der forsker i ergonomi. Resultatet af dette samarbejde er stolen “RAY”, som er et forskningsbaseret møbelkoncept, der kombinerer klassisk design med optimal siddestilling.

Simon Dennehy har gennem en årelang periode, observeret og klarlagt hvordan børn sidder i skolen i Irland. Siddende ved et fladt, ikke-justerbart bord med en ditto stol, vil de fleste elever hænge ind over bordet, og dermed tvinge ryggen ind i en usund C-kurve i stedet for den optimale S-kurve. De fysiologiske tests Dennehy foretog i Irland har vist, at der opstår et alt for stort pres på det sædeben, der er i kontakt med den flade stol, samt at blodcirkulationen forringes markant, ved det pres på bagsiden af knæene disse stole giver. Dårlig blodcirkulation betyder, at der ikke kommer nok ilt, og dermed energi, til hjernen, og derfor bliver eleverne hurtigt trætte og ukoncentrerede.

Inspireret af rytternes siddestilling

En retvinklet siddestilling svækker musklerne og indlæringsevnen, og “RAY” er derfor designet til bevægelse og lavet således, at den opfordrer til en oprejst og åben kropsholdning med let spredte ben. Inspirationen til stolen er hentet fra rytternes saddelprincip, hvor hofterne er fremadroterede, så de skaber en sund rygholdning.

“RAY” er fremstillet i et særligt let plastmateriale og fås både i en version med og uden hjul. Udover at være ergonomisk korrekt, er ”RAY” altså også tilpasset fremtidens foranderlige skole, der hele tiden er i bevægelse. Let og nem at manøvrere er “RAY” perfekt til Cooperative Learning, og denne bevægelighed er med til at skabe et mere fleksibelt læringsmiljø, hvor eleverne kan snakke sammen på kryds og tværs.

Åbne siddevinkler – åbne sind

Hvordan fremtidens skole ser ud om 100 år er svært at spå om, men for børn i alle aldre gælder det, at den næste stilling altid er den bedste. Børn kan ikke sidde stille for længe ad gangen, da det hæmmer deres koncentration, indlæring og helbred, og derfor er klasseværelsets indretning, og særligt møblementet, essentielt for et godt læringsmiljø. Det er ikke kun undervisningen der skal specialiseres, også møbler skal tilpasses den enkelte elev i fremtidens skole. Velvære og sundhed er nøgleord når det gælder glade og engagerede elever, og derfor er det også vigtigt med et ergonomisk læringsmiljø med åbne siddevinkler. Kun på denne måde kan vi skabe elever med åbne sind, der er modtagelige for undervisning – klar til at gribe dagen.